Τα Επινιανά ή Επαινιανά ή Πιγγιανά είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1100 μέτρων και ήταν ένα παραδοσιακό Αγραφιώτικο αγροκτηνοτροφικό χωριό. Θεωρείται το μπαλκόνι των Αγράφων, λόγω της πανοραμικής του θέσης και της εξαιρετικής του θέας στο φαράγγι του Αγραφιώτη ποταμού και των οροσειρών της Νιάλας και του Ντεληδημίου.

Σήμερα τα Επινιανά ραγδαία εξελίσσονται σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για φυσιολάτρες, πεζοπόρους και ορειβάτες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η παλιά του ονομασία δείχνει ότι εδώ κατά την αρχαία εποχή της ακμής του, υπήρχε «κάτι το καλό και παινεμένο». 

Στα Επινιανά ανήκουν οι συνοικισμοί Σαμάρι και Φτέρη, Ανηφόρα, Ασπρόρεμα οι οποίοι κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι, αφού δεν έχουν ακόμα, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε οδική αμαξιτή πρόσβαση από τα Επινιανά. Τα μνημεία που ξεχωρίζουν στο χωριό είναι οι εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, των αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής και βέβαια της Μονής της Στάνας που είναι φωλιασμένη σε θεόρατο και απόκρημνο βράχο, ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια των Αγράφων. Η Παναγία της Στάνας θεωρείται η Αγία των Αγράφων και τιμάται από όλους τους Αγραφιώτες στις 7 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Στην είσοδο του χωριού μπορεί κάποιος να θαυμάσει την αρχαία βυζαντινή διατηρητέα βρύση με την μεγάλη καμάρα και της υδρομαστεύσεις της. Στον δρόμο για το σχολείο του χωριού, δεσπόζει η αιωνόβια καστανιά με την μεγάλη κουφάλα.

Ως μοναδικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα φαράγγια, Αγραφιώτη «στην Τρύπα (Πανταβρέχει)», το Φτερόρεμα «στην Άπατη Γη» και το Ασπρόρεμα «στους φούρνους». Ιδιαίτερα εντυπωσιακά για εξερεύνηση και περπάτημα είναι τα αντίστοιχα πεζοπορικά μονοπάτια, του Ασπρορέματος «με το σκαλιστό πέρασμα», της Ανηφόρας «με το ξεχασμένο πέτρινο γεφύρι», της Φτέρης «με τα μεγάλα βοσκοτόπια» και του Σαμαρίου «με το μοναδικό εν λειτουργία ‘’Καρέλι’’ σε όλον τον Αγραφιώτη»!

Πρόκληση χαρακτηρίζονται για τους ορειβάτες, οι βουνοκορφές που περιτριγυρίζουν τα Επινιανά και είναι προσβάσιμες για ορειβασία από το χωριό. Καλόγηρος με υψόμετρο (1.713μ.) Λιάκουρα με υψόμετρο (2.043μ.) Πρατίνα με υψόμετρο (1.992μ.) Φτέρη ή Πυραμίδα με υψόμετρο (2.129μ.) Κρούνα με υψόμετρο (1.800μ.) Γιδόκαστρο με υψόμετρο (1.756) Μπαλτενήσι με υψόμετρο (1823μ.) Αφορισμένη  με υψόμετρο (1.827μ.) Ντεληδήμι με υψόμετρο (2.163μ.) Γεννίτσαρη (1.792μ.)

 • Στο πετρόχτιστο χωριό λειτουργούν οι ξενώνες: Το πανόραμα www.topanorama.gr και το Fteri house www.fterihouse.gr, επίσης υπάρχουν χώροι εστίασης και αναψυχής. Στα Επινιανά δρουν: 
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Επινιανιτών που ιδρύθηκε το 1982 και εκδίδει την εφημερίδα «Επαινιανών Λόγος».
  Πρόεδρος: Γεώργιος Χρύσανθος, 697377496, [email protected]
  Αντιπρόεδρος: Χρήστος Κουτρομάνος, 6972926339, [email protected]
 • Ο Δασικός Συνεταιρισμός Επινιανών που επανιδρύθηκε το 1984.
  Πρόεδρος: Κώστας Ζαρκαδούλας. 6971508485
 • Η κοινότητα Επινιανών.
  Πρόεδρος: Κώστας Γαντζούδης, 6972330058

Φωτογραφίες