Η συνέντευξη του νέου ∆ηµάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαµπίκη στην ρεπόρτερ του Ε.Λ. Κατερίνα Αποστόλου.

Ε.Λ. Πως αισθάνεται ο Πρόεδρος ενός Συλλόγου µιας κοινότητας των Αγράφων, να είναι πλέον και ο ∆ήµαρχος των Αγράφων?

∆.Α. Νοιώθω πολύ µεγάλη ευθύνη για την εµπιστοσύνη που έδειξαν οι συµπατριώτες µας, στο πρόσωπό µου. Προφανώς  οι δράσεις που ανέπτυξα τα τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του Συλλόγου του χωριού µου, µε έκαναν  ευρύτερα γνωστό, µιας και ήµουν πρώτη φορά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ε.Λ. Συνεργαστήκατε µε την κ Χρύσα Σουλιώτη την δεύτερη Κυριακή των εκλογών και είχατε ως κύριο κοινό επιχείρηµα να φύγει ο ανύπαρκτος Αγραφιώτης πρώην ∆ήµαρχος κ Θ. Μπαµπαλής. Αν και έχετε πολύ λίγο χρόνο ως ∆ήµαρχος πιστεύετε ακόµα ότι ήταν ανύπαρκτος?

Οι εκλογές τελείωσαν. Αυτό που προέχει είναι να δουλέψουµε όλοι µαζί για να πάει ο τόπος µπροστά.

Αλέξης Καρδαμπίκης

∆.Α. Οι εκλογές τελείωσαν. Αυτό που προέχει είναι να δουλέψουµε όλοι µαζί για να πάει ο τόπος µπροστά. Σε ένα ∆ήµο που αναλάβαµε, χωρίς τεχνική υπηρεσία, µε κανένα µηχανικό και στάσιµα όλα τα έργα, όλα τα όσα αναφέρεται  πιο πάνω τα θεωρώ περιττά και δεν µε αφορούν. Όλοι οι διατελέσαντες ∆ήµαρχοι και συνεπώς και ο κ. Μπαµπαλής προσπάθησαν και δεν ήσαν ανύπαρκτοι. Όλα και όλοι µας, όµως  κρινόµαστε, µόνο εκ του αποτελέσµατος.

Ε.Λ. Στη νέα σύνθεση της ∆ηµοτικής αρχής δεν υπάρχει κανένα µέλος από την περιοχή του πρώην ∆ήµου Αγράφων?

∆.Α. Όπως γνωρίζετε ο συνδυασµός µου λόγω του εκλογικού νόµου δεν εξέλεξε ∆ηµοτικό Σύµβουλο στα Άγραφα. Σε κάθε περίπτωση είµαστε υποχρεωµένοι να διοικήσουµε µε τους υπάρχοντες και θα κριθούµε γι αυτό  από τους συµπολίτες µας. Όπως ξέρετε ως άµισθο σύµβουλό µου όρισα πριν λίγες µέρες, τον πρώην ∆ήµαρχο Αγράφων  κ. Ευάγγελο Κατσιφό.

Ε.Λ.  Επειδή µιλήσατε ότι τα Άγραφα πρέπει να πάνε µπροστά, για να πάνε µπροστά χρειάζεται συνεργασία συναίνεση συµπόρευση, κτλ., αν στην πορεία σας διαπιστώσετε ότι η προηγούµενη δηµοτική αρχή έχει επιτελέσει θετικό έργο στον ∆ήµο θα βγείτε να το πείτε δηµόσια? Θα συνεργαστείτε µε την οµάδα Μπαµπαλή για το καλό των Αγράφων? 

∆.Α. Από την πρώτη στιγµή και εκ πεποιθήσεως ζήτησα συνεργασίες µε όλους, τουλάχιστον για τα αυτονόητα. Περιµένω από όλους να ανταποκριθούν. Είκοσι χρόνια ανούσιας φαγούρας στους  Καποδιστριακούς ∆ήµους  και τώρα στον  Καλλικρατικό ∆ήµο οδήγησαν τα πράγµατα σε αδιέξοδα. Σε όσον µε αφορά, έχω άλλη φιλοσοφία και άλλη τακτική για να µην έχουµε µία από τα ίδια. 

Ε.Λ.  Με τον πρώην ∆ήµαρχο Αγράφων πιστεύτε ότι πρέπει να  επιδιώξετε να συναντηθείτε µε σκοπό να συζητήσετε τα προβλήµατα που αντιµετώπισε και να ακούσετε την εµπειρία που απέκτησε τόσα χρόνια στον ∆ήµο?

∆.Α. Έχω συναντηθεί και έχουµε µιλήσει κι όποτε χρειαστεί θα επιδιώξω να ξανασυναντηθούµε. Για µένα δεν περισσεύει κανένας. 

Ε.Λ.  Κάποτε συζητάγαµε για τις µεγάλες δυσκολίες των περισσότερων Αγραφιωτών πολιτικών διαβαίνοντας την σιδερένια γέφυρα του Ταυρωπού, εσείς ήσασταν πολλά χρόνια στην Αθήνα πιστεύετε ότι µπορείτε να τις ξεπεράσετε αυτές τις µεγάλες δυσκολίες? 

∆.Α. Είναι γεγονός ότι ο ∆ήµος Αγράφων, ο µεγαλύτερος σε έκταση ∆ήµος της Ευρυτανίας αντιµετωπίζει πολλά προβλήµατα, κυρίως λόγω της δικής µας ανεπάρκειας. Η συµπεριφορά, όµως ορισµένων στο Καρπενήσι είναι επιεικώς κοντόφθαλµη. Αν δεν στηριχτεί ο ∆ήµος Αγράφων σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Νοµός Ευρυτανίας. Αν δεν έλθει νέος κόσµος µέσω της Ιόνιας Οδού και αν δεν στοχεύσουµε στον Παραµεγδόβιο δρόµο, θα είµαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τα χωριά θα ερηµώνουν και θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία της αγοράς  του Καρπενησίου και συνολικά της Ευρυτανίας.

Ε.Λ Είναι ευκαιρία για εσάς και για τα Άγραφα, το γεγονός ότι η κ Χρύσα Σουλιώτη, ο Περιφερειάρχης, ο Βουλευτής και ο Πρωθυπουργός είναι στην ίδια πολιτική παράταξη?

∆.Α. Το καλό αποτέλεσµα το φέρνει το σχέδιο και η σκληρή δουλειά. Τα άλλα δεν έχουν καµία σηµασία.

Ε.Λ.  Γνωρίζεται ότι στον πρώην ∆ήµο Αγράφων η πρόσβαση είναι ακόµα µε χωµατόδροµο, τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτό.

∆.Α. Το γνωρίζω, άκουσα τον Αντιπεριφερειάρχη στη Στάνα το Καλοκαίρι και αναµένουµε την υλοποίηση όσων µας είπε και την  πρόοδο των εργασιών.

Ε.Λ. Πως θα πετύχετε ανάπτυξη και νέες δουλειές στα Άγραφα, που τόσα χρόνια κυνηγάµε και είµαστε τελικά οι τελευταίοι των Μοϊκανών τόσο σε ανάπτυξη όσο και σε νέες δουλειές.

∆.Α. ∆εν υπάρχουν θαυµατοποιοί. Η βελτίωση των υποδοµών και οι καινοτόµες δράσεις θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας. 

Ε.Λ.  Τα ανταποδοτικά της λίµνης κρεµαστών πιστεύτε ακόµα ότι µπορούν να διεκδικηθούν?

∆.Α. Αυτό το θέµα το ξεκίνησα ως πρόεδρος του συλλόγου του χωριού µου και στην πορεία είχαµε συµπαραστάτες ΤΕΕ, Περιφέρεια και το κυριότερο η Ευρωπαία Επίτροπος απάντησε στην ερώτηση του κ. Γραµµατικάκη, ότι η Ελλάδα παρανοµεί που δεν αποδίδει τα νόµιµα στις τοπικές κοινωνίες. Το θέµα το παρακολουθούµε και σύντοµα θα αναπτυχθούν νέες δράσεις για να επιτευχθεί ο σκοπός.

Ε.Λ. Ποια θα είναι η στάση σας, ως νέα δηµοτική αρχή, όσον αφορά τον αγώνα για να αποτραπούν οι εγκαταστάσεις των ανεµογεννητριών στα Άγραφα?

∆.Α. Πριν τις εκλογές δεσµεύθηκα ότι το θέµα θα το έφερνα στο πρώτο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Αυτό και έκανα. Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο λαµβάνοντας υπόψη ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα των Αγράφων είναι το περιβάλλον, ζήτησε την ανάκληση αδειοδότησης για το έργο εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Άγραφα, τη σύνταξη νέας µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) καθώς και να εξαιρεθεί η συγκεκριµένη περιοχή από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλόλητας.

Ε.Λ. Τον  δρόµο Επινιανά-Μέρσια-Φτέρη-Παλούκια-Βασιλέσι-Πρασιά η Περιφέρεια τον γνωρίζει, έχει ώριµη και θετική αντιµετώπιση, περιµένει όµως από τον ∆ήµο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, θα βοηθήσετε ώστε να προχωρήσει αυτός ο δρόµος σύντοµα?

∆.Α. Το είπαµε προεκλογικά, το λέµε και µετεκλογικά. Για µας ο δρόµος που προαναφέρατε είναι µεγάλης σηµασίας γιατί ενώνει τα Αγραφοχώρια και  βοηθά στην πυροπροστασία. Η πρόσφατη φωτιά στο Ασπρόρεµα αποδεικνύει τη χρησιµότητα του. Θα κάνουµε ότι περνά από το χέρι µας.

Ε.Λ. Στα Επινιανά ο οικισµός Σαµάρι είναι αποκλεισµένος τον χειµώνα λόγω του Αγραφιώτη ποταµού, δεν υπάρχει γεφύρι, έχει ανακοινωθεί ότι έχει εγκριθεί κονδύλιο ύψους 350.000 ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών, γνωρίζετε αν υπάρχει αυτό το κονδύλιο και αν θα κατασκευαστεί σύντοµα η σιδερένια γέφυρα? 

∆.Α. Η γέφυρα στο Σαµάρι, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Με την έλευση µηχανικών θα επισπεύσουµε όλες τις διαδικασίες. 

Σας ευχόµαστε καλή δύναµή, καλή επιτυχία και καλή συνεργασία στο νέο, προκλητικό και δύσκολο έργο σας. Σας ευχαριστούµε θερµά.

Συνέντευξη Αλέξη Καρδαμπίκη στον Επαινιανών Λόγος και την Κατερίνα Αποστόλου