Με µεγάλη επιτυχία και πλήθος από Αγραφιώτισσες κι Αγραφιώτες, ολοκληρώθηκε η Πολιτιστική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τους περισσότερους Αγραφιώτικους συλλόγους: Αγράφων, Βραγγιανών, ∆ένδρου, Επινιανών, Κουστέσας, Μοναστηρακίου, Τροβάτου, Τριδένδρου, σε συνεργασία µε την  Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. και τον ∆ήµο Αγράφων Ευρυτανίας, στην Ιερά Μονή  της Παναγίας της Στάνας των Επινιανών, την Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 µε θέµα:  «Οι σχολές των Αγράφων κατά την Τουρκοκρατία».

Οι εκλεκτοί εισηγητές κ. Αθανάσιος Παρούτσας, κ. Παναγιώτης  Σαλαγιάνης και κ. Νικόλαος Αλεξάκης µε τις οµιλίες τους, καθήλωσαν τους παρευρισκόµενους δίνοντάς µας πολύτιµες πληροφορίες για την ιστορία του τόπου µας! Παραβρέθηκαν και τίµησαν την εκδήλωση, ο ιεροµόναχος της Ι.Μ. Στάνας παπα Σάββας, ο εφηµέριος των Βραγγιανών παπα Κώστας, ο ∆ήµαρχος Αγράφων κ Θεόδωρος Μπαµπαλής, ο περιφερειακός σύµβουλος κ Λάµπρος Τσιτσάνης, ο αντιδήµαρχος Αγράφων κ Γεώργιος Κίτσιος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγράφων κ Λάµπρος Γατής, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Βραγγιανών κ Γιώργος Μπετχαβάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου ∆ένδρου κ Χαράλαµπος Ιωάννου, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Επινιανών κ Γιώργος Χρύσανθος, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κουστέσας κ Αριστέα Ιωάννου-Αντωνίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τροβάτου κ Λάµπρος Κόκκαλης, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τριδέντρου κ Γεωργία Σταµουλντά, ο πρόεδρος της Τ.Κ Επινανών κ Κώστας Γαντζούδης, ο πρόεδρος του ∆ασικού συνεταιρισµού Επινιανών κ Κώστας Ζαρκαδούλας και πολλά άλλα µέλη των παραπάνω συλλόγων και φορέων!

Σε ένα µοναδικό περιβάλλον µε απαράµιλλη οµορφιά και γαλήνη, πιστεύουµε ότι πήραµε πολλές γνώσεις που δεν ξέραµε και εµείς και οι νεότεροι Αγραφιώτες αλλά και οι επισκέπτες των Αγράφων, ότι τα Άγραφα υπήρξαν κάποτε τόπος ελεύθερης σκέψης που διαδόθηκε σε όλο τον σκλαβωµένο Ελληνισµό και βέβαια, παρά τις δύσκολες τότε συνθήκες, τα χωριά των Αγράφων έσφυζαν από ζωή και δεν έδειχναν τη σηµερινή εικόνα ερήµωσης που παρατηρείται τουλάχιστον τους χειµερινούς µήνες. Οι οµιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση της παιδείας από την άλωση  της Κωνσταντινούπολης το 1453 µέχρι το 1820, διάστηµα κατά το οποίο συντελέστηκε  µία πνευµατική Αναγέννηση στα Άγραφα και στο Καρπενήσι µε την δηµιουργία κυρίως Ανώτερων Σχολών στο Καρπενήσι, στα Βραγγιανά, στη Φουρνά και στην Αγία Τριάδα, σε µια άγονη και δύσβατη περιοχή η οποία έγινε γόνιµη, γιατί σε αυτή αναπτύχθηκε το  φυτώριο παραγωγής λογίων, τόσο  χρήσιµων για τον σκλαβωµένο Ελληνισµό.

 Ειδικότερα  το Μοναστήρι Παναγίας του Τροβάτου είναι από τα πρώτα που κτίστηκαν περί το τέλος του 16ου αιώνα στο οποίο λειτούργησε Σχολείο Κοινών και Εγκύκλιων Γραµµάτων µε τους ξακουστούς για τη µόρφωσή τους ιεροµόναχους διδασκάλους Αντώνιο και Βαρθολοµαίο, των οποίων µαθητής υπήρξε και ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός. 

Το φυτώριο των Αγράφων αποτέλεσε µια έκπληξη στα χρονικά της ιστορίας του Ελληνισµού επί Τουρκοκρατίας. Άλλωστε στις σχολές των Αγράφων εθήτευσε  για µεγάλο διάστηµα ο Πατρο-Κοσµάς ο Αιτωλός, ο οποίος στη συνέχεια στις περιοδείες του στην υπόδουλη Ελλάδα προέτρεπε για την δηµιουργία Σχολείων σε όλη τη χώρα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθούν πάνω από 200 Σχολεία κατά τους σκοτεινούς εκείνους χρόνους της Τουρκοκρατίας.