Η γιορτή του Πάσχα δηλαδή η γιορτή της Άνοιξης, η ζωή ξαναγεννιέται πιο όμορφη και η φύση ξαναζωντανεύει, ντύνει με έντονα χρώματα το περιβάλλον, το δάσος ανθοφορεμένο, οι βουνοπλαγιές λουλουδιασμένες, απίστευτη αρμονία ηρεμίας, το χωριό μας πανέμορφο! Ανοιξιάτικες ωραιότατες καιρικές συνθήκες, με ήλιο, με καθάριο καταγάλανο ουρανό και κατάλευκα σύννεφα την μέρα, ξάστερο ουρανό την νύχτα και με ένα απίθανο τεράστιο φεγγάρι να ξεπροβάλει κάθε βράδυ δεξιά απ´ τον Κουκουρούντζο.

Η γιορτή της άνοιξης στα Επινιανά. Φώτο Γ. Χρύσανθος

Άφου εφοδιαστήκαμε  με όλα τα απαραίτητα και με ένα  αυτοκίνητο φορτωμένο μέχρι τα  “μπούνια” φτάσαμε στο χωριό, ανάψαμε το τζάκι και διαπιστώσαμε ότι τελικά πολλοί χωριανοί μας επέλεξαν και αυτοί να περάσουν το Πάσχα στα Επινιανά.

Ο ξενώνας – ταβέρνα “Το Πανόραμα” ήταν σχεδόν γεμάτος από επισκέπτες που και αυτοί επέλεξαν να περάσουν αυτές τις ωραίες ανοιξιάτικες μέρες στο χωριό μας. Στην ταβέρνα του “Εύζωνα” κάποιος έριξε την ιδέα την Λαμπρή να ψήσουμε όλοι μαζί τον “Οβελία” στην πλατεία όπως τον παλιό καλό καιρό.

Την Ανάσταση την κάναμε στους Αγ. Ανάργυρους που τσουρουφλήσαμε τον Ιούδα με μια μεγαλοπρεπέστατη “Πυρά”! Απ´ την προηγούμενη ημέρα μικροί και μεγάλοι όλοι μαζί, συγχωριανοί και επισκέπτες βοηθήσαμε να συγκεντρώσουμε πολλά ξύλα απ´ το παρακείμενο δάσος. Ακόμα κάποιοι φρόντισαν και έφεραν βεγγαλικά που όταν τα έριξαν φωτίστηκαν όλα τα κορφοβούνια, μέχρι και τ  Άγραφα λαμποκόπησαν.

Την Κυριακή ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, όσοι προτίμησαν να σουβλίσουν τον “οβελία” και να τον ψήσουν με την παραδοσιακή σούβλα χωρίς μηχανική υποστήριξη … Ψήθηκαν κυριολεκτικά!

Η μεγάλη όμως παρέα που κάναμε, με τα κεράσματα, τα χωρατά, τα πειράγματα, ο χορός και τα αστεία μετρίασαν το …. Ψήσιμο. Όσοι όμως περίμεναν απ´ τους πιτσιρικάδες να επωμιστούν τα βάρη της χειροκίνητης σούβλας απογοητεύτηκαν, γιατί οι πιτσιρικάδες ήρθαν στην πλατεία, λίγο πριν βγουν τα σφάγεια απ την φωτιά και έριξαν πιο πολύ βάρος στο να δοκιμάζουν τα κοκορέτσια που ήδη είχαν ψηθεί! Ρίχνωντας μας μόνο βαρελότα.

Κάπως έτσι ήταν οι προηγούμενες Πασχαλιάτικες εξορμήσεις στα Πιγγιανά μας. Φέτος δυστυχώς ο κορωνοϊός δεν μας επέτρεψε να επισκεφτούμε το χωριό μας.  Όμως, τα Επινιανά μας ήταν είναι και θα είναι εκεί, για να μας χαρίζουν απλόχερα την αίγλη τους.

Ο κορωνοϊός είναι περαστικός από την ζωή μας, όπως άλλωστε και όλοι… εμείς.

Χρόνια μας Πολλά!! 🙂