Είναι υπό έκδοση ένα βιβλίο για τον Επινιανίτη γιατρό Κωνσταντίνο Λάμπρου Ζαρκαδούλα, το οποίο φωτογραφικό υλικό μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε. Στα Άγραφα έμεινε μέχρι το τέλος του 1946, όταν μέσα στη δίνη του εμφυλίου, αναγκάστηκε να φύγει και να έλθει στο Αγρίνιο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Πάντα όμως, είχε έντονη την επιθυμία να επιστρέψει στα Άγραφα. Έτσι, το 1956 επέστρεψε ως δημόσιος αγροτικός γιατρός και εγκαταστάθηκε στο Τροβάτο Αγράφων, όπου μακριά από την οικογένεια του αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες σήμερα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Εκεί στο Τροβάτο άφησε και την τελευταία του πνοή το 1964.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου γίνεται με δική μου δαπάνη στη μνήμη του πατέρα μου και τη διάθεσή της εκχωρώ στο σύλλογο Επινιανιτών Ευρυτανίας, με την επιθυμία τα έσοδα από την διάθεση του βιβλίου, να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς σκοπούς στα Επινιανά.

θα παρουσιασθεί το καλοκαίρι στην ημερίδα που θα διοργανώσει ο σύλλογος μας στις 14 Αυγούστου 2015. Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας, στην ημερίδα αυτή θα παρουσιασθεί κύρια το βιβλίο ‘’Τα Άγραφα’’ του Γεωργίου Κων. Καραγεώργου.

Εξώφυλλο βιβλίου για τον Κωνσταντίνο Ζαρκαδούλα

Το βιβλίο για τον γιατρό Κωνσταντίνο Ζαρκαδούλα έχει συγγράψει ο γιός του Λάμπρος Κων. Ζαρκαδούλας, γενικός γραμ- ματέας του συλλόγου μας, ο οποίος γράφει σχετικά στον πρόλογο: Το βιβλίο αυτό είναι μια προσφορά στη μνήμη του πατέρα μου, γιατρού Κωνσταντίνου Ζαρκαδούλα, που γεννήθηκε στα Επινιανά των Αγράφων του νομού Ευρυτανίας και σπούδασε Ιατρική σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα αλλά και για τον ίδιο, αφού ήταν ορφανός και από τους δύο γονείς του.

Από μικρός είχε ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα. Με την βοήθεια του θείου του, αδελφού του πατέρα του ιερο- μόναχου Βησσαρίωνα, κατάφερε να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Η ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο του, αλλά και η υπόσχεση που είχε δώσει στον προ- αναφερθέντα θείο του, ηγούμενο της μονής Τατάρνας, τον ώθησαν να γίνει γιατρός και να έλθει να υπηρετήσει στα Άγραφα. Γίνεται ιδιαίτερη ανα- φορά για την συμμετοχή του ιατρού Κωνσταντίνου Ζαρκαδούλα στην αντίσταση, με όσες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε.

Στα Άγραφα έμεινε μέχρι το τέλος του 1946, όταν μέσα στη δίνη του εμφυλίου, αναγκάστηκε να φύγει και να έλθει στο Αγρίνιο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Πάντα όμως, είχε έντονη την επιθυμία να επιστρέψει στα Άγραφα. Έτσι, το 1956 επέ- στρεψε ως δημόσιος αγροτικός γιατρός και εγκαταστάθηκε στο Τροβάτο Αγράφων, όπου μακριά από την οικογένεια του αντι- μετώπισε μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες σήμερα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Εκεί στο Τροβάτο άφησε και την τελευταία του πνοή το 1964.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου γίνεται με δική μου δαπάνη στη μνήμη του πατέρα μου και τη διάθεσή της εκχωρώ στο σύλ- λογο Επινιανιτών Ευρυτανίας, με την επι- θυμία τα έσοδα από την διάθεση του βιβλί- ου, να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς σκοπούς στα Επινιανά.