Όταν βγαίνουµε από το χωριό Επινιανά και βαδίζουµε το δρόµο που οδηγεί προς στα ορεινά βοσκοτόπια και στη µοναχική Φτέρη, µπορούµε για αρκετό διάστηµα να θαυµάσουµε από δυτικά το πανόραµα της «Κοιµωµένης των Αγράφων». Θα νοιώσουµε πως αν απλώσουµε το χέρι µας, θα µπορέσουµε και να τη χαϊδέψουµε! Τόσο κοντά φαίνεται να είναι η πετρωµένη κόρη, αλλά η εγγύτητα που παρέχει αυτό το σηµείο ενδέχεται να διαλύσει το µύθο που διατηρεί η απόσταση του κάµπου για το φαινόµενο.  Γιατί η «Κοιµωµένη» από τα Επινιανά, δεν φαίνεται σαν κόρη, αλλά σαν µια αδερφή της γριάς Πίνδου µε πρόσωπο σχισµένο από τους κεραυνούς, τα χείλη µαραµένα από τις παγωνιές, τα µάτια στεγνά από τον ήλιο και τα µαλλιά της κουβάρι µπλεγµένο από τα ανεµοβρόχια. Το µάτι στοµώνει στις βαθιές χαράδρες που χαρακώνουν τα στήθη της και στους τρανούς χαλιάδες της πέτρας που λιώνουν το κορµί της και φεύγει ψάχνοντας να βρει ένα σχήµα στα βουνά για να θεµελιώσει κάποιον άλλο πιο ανθεκτικό µύθο. Αφιερωµένη στον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο που έλκει τις ρίζες του από τα Πετρίλια και έδειξε ενδιαφέρον από την πρώτη στιγµή για την οµάδα «ΣΤ’ ΑΓΡΑΦΑ», του εκλεκτού Ηλία Προβόπουλου.

Κοιμωμένη των Αγράφων

Πλέον µε τις ανεµογεννήτριες ύψους 149 µέτρων και σε υψόµετρο 1700 µέτρων στις Νιάλες  εµείς οι Αγραφιώτες, θα αφήσουµε στα παιδιά µας κληρονοµιά, την… «Παλουκωµένη Κοιµωµένη του Κατσέλη» που δεν του φτάνει να παλουκώσει την «Κοιµωµένη» που βλέπουµε από τα Επινιανά µε καµιά 20αριά θεόρατες ανεµογεννήτριες στις δυτικές Νιάλες πάνω από τα Μεγάλα Βραγγιανά, θα παλουκώσει και την «Κοιµωµένη» που βλέπει όλος ο Θεσσαλικός κάµπος µε καµιά 20αριά τέρατα ανεµογεννητριών στις Ανατολικές Νιάλες πάνω από το χωριό Άγραφα! Τα Άγραφα σύµφωνα µε την Unesco είναι η 4η καθαρότερη περιοχή στον κόσµο και εντάσσεται στις προστατευόµενες περιοχές Natura 2000. Ο νοµός Ευρυτανίας είναι ένας από τους πλουσιότερους της χώρας σε υδάτινες πηγές. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όρισε την Ευρυτανία ως οικότοπο. Πρέπει να πούµε ΝΑΙ στην αειφόρο ανάπτυξη! (αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των µελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες)  Πρέπει να πούµε ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος!

Όσον αφορά τα περίφηµα αντισταθµιστικά οφέλη… πολλών εκατοµµυρίων ευρώ, σκόπιµα διαδίδονται από διάφορα επιχειρηµατικά συµφέροντα  δεξιά και αριστερά χρησιµοποιώντας σαν φερέφωνα ακόµα και Πολιτικούς και παρατρεχάµενους των ∆ήµων και όχι µόνον. Θέλουµε απάντηση; Ας ρωτήσουµε αυτούς που διαµένουν στην Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία κτλ., τι εισπράτουν οι ∆ήµοι και τι οι πολίτες από τις ήδη εγκατεστηµένες ανεµογεννήτριες σε αυτές τις περιοχές. Επίσης να δούµε τους λογαριασµούς τις ∆ΕΗ  τι πληρώνουµε κάθε φορά για ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιµες πηγές ενέργειας). Ποιοί τα εισπράτουν; Οι Γερµανικές, Ολανδικές, ∆ανέζικες κτλ εξαγωγές. Οι φόροι δεν είναι επένδυση, είναι φτώχια και καταστροφή. 

Συµπερασµατικά οι ειδικοί λένε ότι οι εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ είναι καταστροφικές για τα Άγραφα διότι:α. Γεωλογικά στα Άγραφα υπάρχει µεγάλο πρόβληµα (σαθρά  εδάφη µε πολύ µεγάλες κλίσεις) β. Περιβαλλοντικά τα Άγραφα έχουν αλπικό και ηµιαλπικό χαρακτήρα, έχουν χαρακτηριστεί περιοχή natura και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους γ. Η Τοπική οικονοµία διαλύεται δ. ∆εσµεύονται εκατοµµύρια τετραγωνικά µέτρα δηµόσιας γης καθώς και πηγές νερού. Όλα εκχωρούνται στα µεγάλα επιχειρησιακά συµφέροντα. 

Ανεμογεννήτριες

Το συντονιστικό όργανο για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος σας καλεί να υποστηρίξετε το πάγιο αίτηµά µας κατά των Βιοµηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων (ΒΑΠ) και την διαγραφή της Ευρυτανίας από περιοχή αιολικής προτεραιότητας του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ.  Η συµµετοχή όλων µας είναι απαραίτητη και είναι η µόνη δύναµη, για την αποφυγή αυτού του τεράστιου εγκλήµατος…