Το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, με τη σύζυγό μου κ. Ευστρατία, παρευρεθήκαμε, προσκεκλημένοι από τον πολιτιστικό και δραστήριο Σύλλογο των Επινιανών, τον π. Σωτήριο Σαλαμάρα και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Επινιανών, στην τιμητική εκδήλωση – ημερίδα, που διοργάνωσαν για τον αοίδιμο ιερέα Αλεξίου Παπαδόπουλο (παπα-Αλέξη), ο οποίος υπηρέτησε το χωριό του 60 και πλέον χρόνια. Η συγκεκριμένη, προγραμματισμένη εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου. Εκκλησιαστήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με άξιο λειτουργό τον ευλαβέστατο ιερέα π. Σωτήριο Σαλαμάρα και ιεροψάλτη τον έμπειρο Λάμπρο Γαντζούδη, ο οποίος ευγενικά μου παραχώρησε τη θέση στο αναλόγιο και ψάλλαμε εναλλάξ. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τον παπα-Αλέξη, αρτοκλασία και τρισάγιο στο μνήμα του. 

Σε ειδική θήκη στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου είδαμε τα ιερά άμφια του παπα-Αλέξη, τα οποία πρόσφερε η οικογένειά του για προφύλαξη. Μετά τον καφέ μας, προσφορά του Συλλόγου, στο καφενείο, «Η ΑΝΑΤΟΛΗ», του κ. Λευτέρη Αβράμπου, προέδρου Επινιανών, συγκεντρωθήκαμε στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της πλακόστρωτης πλατείας, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τιμητική εκδήλωση μνήμης του μακαριστού παπα-Αλέξη. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσανθος Γεώργιος μας καλωσόρισε ευγενικά και αναφέρθηκε σύντομα και εύστοχα στην προσωπικότητα και την ανεκτίμητη προσφορά του αοίδιμου παπα-Αλέξη στην εκκλησία και στους συνανθρώπους του. Ακολούθησε ο αξιόλογος και κύριος ομιλητής, ο κ. Αβράμπος Απόστολος, ο οποίος εξιστόρησε αντικειμενικά και αμερόληπτα τη βιοτή του μακαριστού παπα-Αλέξη, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο Χριστό, στην κοινωνία και στην πατρίδα.  Στη συνέχεια ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Ζαρκαδούλας Λάμπρος διάβασε γραπτή, τεκμηριωμένη εισήγηση, που έστειλε ο εξαίρετος συνταξιούχος δάσκαλος κ. Νταλλής Παύλος, για τον αείμνηστο παπα-Αλέξη. 

Ο αιδεσιμώτατος π. Σωτήριος Σαλαμάρας στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του τόνισε εμφαντικά, πως πρέπει να τιμούμε τους καλούς ανθρώπους γιατί είναι βραβείο αρετής και γιατί έχουμε ιερό καθήκον.  Ο κ. Αλεξάκης Νικόλαος αναφέρθηκε με συγκίνηση και σεβασμό στο γνωστικό απόφοιτο του Σχολαρχείου και δάσκαλο, στον ενάρετο, αληθινό και φιλάνθρωπο παπα-Αλέξη, ο οποίος υπηρέτησε με ακλόνητη πίστη το Θεό και τους συνανθρώπους του. Του πρέπει τιμή και ευγνωμοσύνη, καθώς και σε όλους τους αγαθούς ανθρώπους, γιατί η τιμή ποτέ δεν πεθαίνει κατά τον τραγικό και φιλόσοφο Ευριπίδη γιατί, κατά το βάρδο της ελληνικής ποίησης Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν/θαρθούνε, θα περάσουν/κριτές θα μας δικάσουν/οι αγέννητοι, οι νεκροί». 

Εγκάρδια και ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους που βοήθησαν στην οργάνωση και επιτυχή έκβαση της τιμητικής εκδήλωσης στο μακαριστό και αληθινό ιερέα των Επινιανών, παπα-Αλέξη. Εύχομαι ολόψυχα να γίνουν από το φιλοπρόοδο Σύλλογό σας και άλλες όμοιες εκδηλώσεις μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης για άξιους ευεργέτες και αγαθούς ανθρώπους της γενέτειράς σας, γιατί, «οι αγαθοί άνθρωποι μοιάζουν με Θεό»,έλεγε ο Μέγας Αθανάσιος

Ο 90χρονος και πολύ αγαπητός Γεώργιος Αβράμπος διηγείται: Όταν ήμουν 18 χρονών συνόδεψα τον αείμνηστο παπα-Αλέξη στον κτηνοτροφικό οικισμό των Επινιανών. Ήταν γέρος 93 ετών και έπρεπε, αφού τον κάλεσαν, να   πάει. Επειδή δεν μπορούσε να περάσει το ποτάμι της Ασπρόβρυσης, τον πήρα στην πλάτη μου. Όταν φτάσαμε στα σπίτια, μας φιλοξένησαν με αγάπη και σεβασμό. Έπειτα αφού ευλόγησε τις οικογένειες και το βιό τους επιστρέψαμε το βραδάκι στα Επινιανά. Αισθανόταν μεγάλη ευτυχία και αγαλλίαση βοηθώντας και ευλογώντας τους ανθρώπους. 

Ο Γεώργιος Ιωάννου, πρώην Πρόεδρος των Επινιανών, αφηγείται πως τον πατέρα του τον έσωσε από βέβαιο θάνατο ο μακαριστός παπα-Αλέξης. 

Ακράτητη ήταν η συγκίνηση της δισέγγονης του παπα-Αλέξη Valli Pappas, που ήρθε από τις ΗΠΑ και του εγγονού του Λάμπρου Δ. Παπαδόπουλου. Με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την τιμητική εκδήλωση στην ιερή μνήμη του αείμνηστου παππού τους, παπα-Αλέξη. 

Valli Pappas

Το μεσημέρι φιλοξενηθήκαμε από το Σύλλογο Επινιανών στην ταβέρνα του πρώην Γραμματέα κ. Κων/νου Γαντζούδη με σπιτίσια, νηστίσιμα φαγητά και πίτες των γυναικών του χωριού, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά. 

Ήταν μια συγκινητική και διδακτική εκδήλωση στην ιερή μνήμη του μακαριστού παπα-Αλέξη, για την πολύτιμη προσφορά του στην Ορθοδοξία και στην κοινωνία. Γιατί όποιος τιμά τον άλλο, τιμά τον εαυτό του…